EN | HU | RU
25 March 2024

Kihirdette a Határtalan Kultúra Program első ösztöndíjpályázatának nyerteseit az EXIM Magyarország

Az EXIM Magyarország első alkalommal adta át a Határtalan Kultúra Programjának keretében elindult ösztöndíjpályázat nyerteseinek járó elismerését. Az EXIM Awards gálán a hazai pénzintézetek mellett idén még rendhagyó módon, de a tervek szerint hagyományteremtő jelleggel fiatal, kortárs magyar művészek is elismerésben részesültek képzőművészeti és klasszikus zeneművészeti kategóriákban. A benyújtott pályázatok közül végül a Molnár Ani Galéria művésze, Csizik Balázs képzőművész, illetve a Csabay Domonkos és Hartmann Domonkos alkotta zongorista-csellista duó nyerte el az első helyezést. Az ösztöndíjpályázat az Art is Business Egyesület szakmai gondozásában valósult meg azzal a céllal, hogy támogassa a képzőművészek és kamarazenei formációk nemzetközi bemutatkozási lehetőségeit.

A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő EXIM Magyarország ismét megrendezte az EXIM Awardsot, amelyen minden évben díjazza együttműködő partnereit. Idén első alkalommal a művészet is kiemelt szerepet kapott a nagyszabású rendezvényen, ugyanis az EXIM Magyarország Határtalan Kultúra Programjának keretében meghirdetett ösztöndíjpályázat nyertesei is átvehették elismerésüket.

Az Art is Business Egyesület szakmai gondozásában létrejött pályázatra képzőművészeti és klasszikus zeneművészeti kategóriában nevezhettek a jelentkezők. A hiánypótló művészeti ösztöndíj célja, hogy segítse a művészek nemzetközi karrierjének elindítását kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy minél több fiatal tehetségnek legyen lehetősége bemutatkozni külföldi vásárokon, részt venni koncertturnékon és fellépni fesztiválokon. A beérkezett pályázatokat választott szakmai zsűri bírálta el, amelyet Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója mellett képzőművészeti ágról Szipőcs Krisztina, a Ludwig Múzeum szakmai igazgatóhelyettese és Bérczi Linda, a The Space Galéria tulajdonosa, zeneművészeti ágról pedig Dubóczky Gergely karmester, Pusker Júlia hegedűművész és Fejérvári Zoltán zongoraművész alkotott.

A pályázat első helyezését képzőművészeti kategóriában a bírálóbizottság döntése alapján végül a Molnár Ani Galéria művésze, Csizik Balázs képzőművész vihette haza, akinek alkotásait a helyszínen felállított pop-up kiállításon is megtekinthették a gála résztvevői. Vegyes technikával létrehozott munkáiban egyszerre jelenik meg az absztrakt fotográfia képisége, valamint a modern építészet formavilága az ember és az épített tér relációjában. Alkotásaiban visszatérő elem továbbá az ember alkotta mesterséges világ és a természet találkozásában felmerülő feszültség megjelenítése.

A klasszikus zeneművészeti kategória nyertesének a Csabay Domonkos és Hartmann Domonkos alkotta zongorista-csellista duót választotta a zsűri, akik az est folyamán rövid koncerttel ajándékozták meg a hallgatóságot. A Zeneakadémián végzett művészpáros a Fischer Annie Előadóművészeti Ösztöndíj kapcsán találkozott először, szakmai együttműködésük pedig azóta is töretlen. Jelenlegi kísérletezős formációjukban többféle stílust vegyítenek, játékukban klasszikus, valamint repetitív és ambient hangzások is felcsendülnek.

Az ösztöndíjpályázat díjazottjai a támogatás segítségével megalapozhatják nemzetközi pályafutásukat, valamint a szakmában kulcsfontosságú kapcsolatokat alakíthatnak ki.

„Az EXIM Magyarország támogatási és adományozási tevékenységén belül kiemelt hangsúlyt helyezünk a hazai kortárs művészek támogatására, valamint nemzetközi ismertségük növelésére. A Határtalan Kultúra Programunk a művészettámogatás, illetve a társadalmi értékteremtés melletti hosszú távú elkötelezettségünk jegyében indult el, a meghirdetett első ösztöndíjpályázatunk sikerességét pedig jól mutatja a jelentkezők magas száma és a színvonalas pályázati anyagok benyújtása. Ezúton is gratulálok a nyerteseknek, és sok sikert kívánok nekik a nemzetközi karrierjük megvalósításához!” – fejtette ki Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója.

„Több éve kísérjük nyomon a hazai vállalati és művészeti világ kapcsolódásait, és ritkán találkozunk olyan hiteles és értékalapú szponzorációval, mint az EXIM Magyarország ösztöndíjprogramja. A vállalat két olyan területen is segíti önzetlenül a fiatal alkotókat, amelyek a cég stratégiai céljaihoz  illeszkednek és közben a magyar tehetségek számára szabad művészetgyakorlást tesznek lehetővé megmérettetve magukat a nemzetközi porondon.” – mondta el a pályázatok kapcsán Balogh Máté András, az Art is Business Egyesület ügyvezetője.

Az EXIM Magyarország missziójának kiemelt részeként tekint a gazdaság fejlesztése mellett a társadalmi értékteremtésben betöltött szerepének erősítésére is. Fontosnak tartja, hogy környezeti és közösségi szempontból is felelősen, fenntartható módon végezze tevékenységét, és példát mutasson a finanszírozási ökoszisztémában. Ennek jegyében aktívan támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a sport, a kultúra, az esélyegyenlőség és a fenntarthatóság tekintetében hozzájárulnak a társadalmi fejlődéshez.

EXIM_Határtalan+Kultúra+Program_2.jpg

EXIM_Határtalan+Kultúra+Program_1.jpg

EXIM_Határtalan+Kultúra+Program_3.jpg

EXIM_Határtalan+Kultúra+Program_4.jpg