Országkockázati besorolás, országlimit

Az EXIM mintegy 174 ország esetében állapít meg országkockázati besorolást és vizsgálja a kockázatokat. Az országkockázati minősítések célja, hogy feltárják mindazon kockázatokat, amelyek segíthetik ügyfeleket abban, hogy megalapozott döntést tudjanak hozni az esetleges nemzetközi üzleti tevékenységükkel kapcsolatban.

Az országkockázati elemzések során több száz kvalitatív és kvantitatív gazdasági mutatót vizsgálunk, melyek lefedik az adott országokban fellelhető politikai, biztonsági, üzleti környezeti, gazdasági, kereskedelmi, finanszírozási és fizetési kockázatokat

Az 1-7-ig terjedő országkockázati besorolások megjelenítik az adott relációk kockázati szintjét, mely alapján az 1-es besorolás jelenti a legalacsonyabb kockázatokkal rendelkező relációkat, a 6-os besorolással rendelkező országok eseti jelleggel finanszírozhatók, biztosíthatók, míg a 7-es besorolás a rendkívül magas kockázatokkal rendelkező, nem finanszírozható, nem biztosítható relációkat jelöli.

Mindenképpen kiemelendő, hogy az országkockázati besorolások alapján az egyes relációkra megállapított országlimitek nem dedikált hitellimitekként funkcionálnak, csupán az egyes országok felé történő lehetséges kihelyezések maximális mértékét határozzák meg.

Az EXIM általi minősítéssel rendelkező országok hatályos listája, valamint a részletes országkockázati tájékoztató anyagok megtalálhatóak honlapunkon.

jay wennington LBLwrhwOe28 unsplash

1065 Budapest, Nagymező u. 46-48. Tel.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Fax: +36 (1) 269 1198 E-mail: © 2023 EXIM Minden jog fenntartva

H-1065 Budapest, Nagymező street 46-48. Phone: +36 1 374 9100, +36 1 374 9200 Fax: +36 1 269 4476, +36 1 269 1198 E-mail: © 2023 EXIM All rights reserved

1065 Будапешт, ул. Надьмезё д.46-48. Тел.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Факс: +36 (1) 269 1198 Электронный адрес: