RU | HU | EN
12 декабря 2023

Egyedi elemzésekkel indítja útjára az EXIM az Export-Őr elnevezésű kiadványát

Első alkalommal tette közzé weboldalán Export-Őr című szakmai kiadványát az EXIM Magyarország. Az intézmény honlapján megjelenő összefoglaló az EXIM külpiaci kitettsége, valamint hazánk exportpiacai szempontjából releváns régiók makrogazdasági folyamataira fókuszál. A kiadvány továbbá a magyar gazdaságra vonatkozóan egy egyedülálló külgazdasági hőtérképpel is kiegészült, amely a fontosabb, exportteljesítményhez kapcsolódó mutatók alakulását összegzi.

Az EXIM Magyarország 2023 őszén állította össze első alkalommal Export-Őr című szakmai kiadványát, amely az EXIM tevékenységét befolyásoló makrogazdasági folyamatokat és exportspecifikus tényezőket, illetve várható tendenciákat foglalja össze. Az összefoglaló az EXIM rendelkezésére álló adatsorok alapján kidolgozott elemzésekből és szemléltető ábrákból áll, melyek elsősorban az intézmény ügyfeleinek és partnereinek nyújtanak információkat a magyar export vonatkozásában releváns célországok és régiók gazdasági fejleményeiről. A kiadvány a globális gazdasági folyamatok és a világ különböző régióit lefedő tendenciák mellett a hazai gazdasági történések elemzésére és kilátásaira is kiterjed. A szakmai összefoglaló, melyet teljes egészében az EXIM szakértői dolgoztak ki, az intézmény weboldalán érhető el.

Az Export-Őr olyan exportfókuszú egyedi elemeket is tartalmaz, mint a növekedési intenzitás térkép vagy Magyarország külgazdasági hőtérképe. Előbbi a várható globális gazdasági növekedési folyamatokat szemlélteti az országkockázati besorolásokkal párhuzamba állítva, míg utóbbi a fontosabb, exportteljesítményhez kapcsolódó mutatók alakulását írja le és összegzi. A hőtérképen szereplő változók mindegyike közvetlen vagy közvetett módon hatást gyakorol hazánk külgazdasági teljesítményének alakulására. A magyar külkereskedelmi folyamatokat egyetlen indexbe tömörítő külgazdasági kompozit mutató az elmúlt időszakban pozitív tartományban tartózkodott, ugyanakkor összességében visszafogott folyamatokat tükröz.

„Az EXIM Magyarország egyik fontos célja, hogy a magyar vállalatokat sikeresen támogassa a külpiacra lépésben, exporttevékenységük növelésében és a külföldi befektetések megvalósításában. Annak érdekében, hogy a magyar vállalatok külpiaci aktivitását eredményesen tudjuk segíteni, pontosan látnunk kell a potenciális célpiacok kínálta lehetőségeket és kockázatokat.  Ennek fényében született meg Export-Őr kiadványunk, melynek összeállításában saját szakmai csapatunk tudására tudtunk támaszkodni” – nyilatkozott Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója.

EXPORT-ŐR LETÖLTÉS

1065 Budapest, Nagymező u. 46-48. Tel.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Fax: +36 (1) 269 1198 E-mail: © 2023 EXIM Minden jog fenntartva

H-1065 Budapest, Nagymező street 46-48. Phone: +36 1 374 9100, +36 1 374 9200 Fax: +36 1 269 4476, +36 1 269 1198 E-mail: © 2023 EXIM All rights reserved

1065 Будапешт, ул. Надьмезё д.46-48. Тел.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Факс: +36 (1) 269 1198 Электронный адрес: