EN | HU | RU

Árfolyamkockázat

Legyen szó akár devizában keletkező bevételről, abban felmerülő költségről, finanszírozásról, az árfolyamok volatilitása nagymértékben befolyásolhatja a gazdasági szereplők eredményességét, pénzügyi stabilitását, gazdálkodásuk tervezhetőségét, így a nem kezelt árfolyamkitettség komoly kockázati tényezőt jelenthet.

Egy vállalkozás életében árfolyamkockázat elsősorban akkor keletkezik, ha bevételei és költségei részben vagy egészben eltérő devizanemben keletkeznek, vagy bár forintban, de egy adott, eltérő devizanem aktuális árfolyama alapján realizálódnak. Az árfolyamkockázat tehát az eltérő devizák átváltási árfolyamának ingadozása miatt keletkezett kockázat, így az export- vagy import cégek gazdálkodásában kiemelt szerepe van.

Fentiekre tekintettel a devizaárfolyam-kockázat fedezése minden érintett vállalkozás pénzügyi tervezésének alapvető eszköze kell hogy legyen. Ennek egyik leggyakrabban alkalmazott módja az úgynevezett „forward” ügylet, amely lehetőséget kínál a meghatározott külföldi fizetőeszköz megvásárlására vagy értékesítésére egy olyan árfolyamon, amelyet - a forward ügylet megkötésekor - előre meghatároznak, de jövőbeli elszámolással élnek (jellemzően maximum 1 éves időtávon belül). Ez az árfolyamfedezési módszer biztonságot ad, mert rögzíteni lehet az ügylet árrését az esetleges nemkívánatos devizapiaci árfolyamváltozásokkal szemben. Alkalmazásával a vállalat és a kereskedelmi bank már a jelenben megállapodnak egy jövőbeli konverzió részleteiről, úgymint az árfolyam, a devizapár, az elszámolás értéknapja (teljesülés napja), a konverzió iránya (vétel vagy eladás), valamint az összeg.

nicholas cappello Wb63zqJ5gnE unsplash

1065 Budapest, Nagymező u. 46-48. Tel.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Fax: +36 (1) 269 1198 E-mail: © 2023 EXIM Minden jog fenntartva

H-1065 Budapest, Nagymező street 46-48. Phone: +36 1 374 9100, +36 1 374 9200 Fax: +36 1 269 4476, +36 1 269 1198 E-mail: © 2023 EXIM All rights reserved

1065 Будапешт, ул. Надьмезё д.46-48. Тел.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Факс: +36 (1) 269 1198 Электронный адрес: