2018. június 28.

A legsikeresebb pénzintézeteket díjazta az EXIM

A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) intézménypárosa csütörtökön Budapesten rendezte meg az EXIM AWARDS díjátadó gáláját, ahol a 2017-es évben elért eredmények alapján öt kategóriában díjazta négy hitelintézeti partnerét.

A rendezvényen résztvevőket Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, valamint Jákli Gergely, az EXIM vezérigazgatója köszöntötte.

Jákli Gergely, az EXIM vezérigazgatója nyitóbeszédében elmondta – „Tavalyi évben összesen 336 milliárd forint új hitelt helyeztek ki, amelyből 206 milliárd forintot a gálán résztvevő kereskedelmi bankok segítségével értek el.” A vezérigazgató kiemelte, hogy összesen 33 pénzügyi intézménnyel van partneri kapcsolatuk – ez 24 hitelintézet és 9 lízingcég –, és a tavalyi év végén összesen 1377 ügyfelük volt, amelyből 1160 a kis- és középvállalati (kkv) szektorból érkezett.

A vezérigazgató a díjátadón megköszönte a kereskedelmi bankoknak, hogy eljuttatják az EXIM szolgáltatásait az ügyfelekhez, ezzel is hozzájárulva a külgazdaság, a külkereskedelem ösztönzéséhez.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese kiemelte – Ahhoz, hogy a tavalyi évben a magyar export - történelmében először - lépte át a 100 milliárd eurót nagymértékben hozzájárult az, hogy az EXIM-nek és partnereinek egyre több céget sikerül bevonni a hitelezésbe. „Az EXIM hitelállománya folyamatosan és dinamikusan növekszik, újfajta hitelezési gyakorlatokat és termékeket fog bevezetni a közeljövőben. Annak érdekében, hogy a jelenlegi 1500-as szintről jövő év végére 1800-ra, utána pedig 2200-ra növeljék a kkv-ügyfelek számát, júliustól egy új terméket is bevezetnek.” – tette hozzá a miniszterhelyettes.

Az eseményen az EXIM öt kategóriában értékelte hitelintézeti partnerei 2017-es eredményeit.

Az EXIM legtöbb hitelt folyósító hitelintézeti partnere a Raiffeisen Bank Zrt., a legtöbb KKV ügyfelet finanszírozó hitelintézete partnere a CIB Bank Zrt., a leggyorsabban bővülő hitelintézeti partnere a Polgári Bank Zrt., a legtöbb lízingszerződést megkötő refinanszírozási partnere pedig a Merkantil Bank Zrt. volt a tavalyi évben. A díjakat Jákli Gergely, az EXIM vezérigazgatója adta át.

Az EXIM tisztelegve a tavaly elhunyt vezérigazgatója iránt, az idei évben Urbán Zoltán-emlékdíjjal jutalmazta Tóth Attilát, a CIB Bank Zrt. vezető kereskedelemfinanszírozási tanácsadóját.

„A bankszakma egy nagyon értékes embert veszített az elmúlt év végén. Az Urbán Zoltán-emlékdíjjal szeretnénk emlékezni arra, hogy Zoltán mindig felkarolta a fiatal tehetségeket, azokat, akikben látta a tenni akarást, és mindig segítette, tanította őket” – jelentette ki Jákli Gergely.

A díjat Magyar Levente miniszterhelyettes úr adta át. Urbán Zoltán-emlékdíjat az a kereskedelmi banki szakember kaphatta, aki a 2017-es évben kiemelkedő teljesítményével segítette elő a hazai exportképes ügyfelek finanszírozását és az adott évben a legnagyobb darabszámban kötött Eximbank által refinanszírozott szerződést.

„Urbán Zoltán személyében nem csak egy kiváló szakembert veszítettünk el, hanem egy személyes példaképet is, hiszen aki ismerte őt, aki dolgozott vele, az tudja, hogy miről beszélek. Zoltán egy példakép volt, aki mind emberségében, mind szakértelmében örök etalon marad” – fogalmazott Magyar Levente.

Az EXIM stratégiai célja, hogy üzleti aktivitások bővítésével hozzájáruljon a külgazdaság teljesítőképességének erősítéséhez a nemzetgazdasági hatás maximalizálása érdekében. Ezen célok eléréséhez elengedhetetlen, hogy hitelintézeti partnereinek értékesítési tevékenysége hatékonyan szolgálja az exportőröket és a beszállítókat.

1065 Budapest, Nagymező u. 46-48. Tel.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Fax: +36 (1) 269 1198 E-mail: © 2023 EXIM Minden jog fenntartva

H-1065 Budapest, Nagymező street 46-48. Phone: +36 1 374 9100, +36 1 374 9200 Fax: +36 1 269 4476, +36 1 269 1198 E-mail: © 2023 EXIM All rights reserved

1065 Будапешт, ул. Надьмезё д.46-48. Тел.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Факс: +36 (1) 269 1198 Электронный адрес: