Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar jármű export

A Transmashholding Hungary Kft. és az Egyiptomi Államvasutak közötti szerződés alapján készülő új vasúti szerelvények  gyártása újabb perspektívákat hoz a magyar export globális értékláncba történő integrálódásában.

A nemzetközi léptékekben is jelentős megbízás teljesítéséhez szükséges, összetett finanszírozási hátteret, orosz társfinanszírozással a magyar EXIM intézménypáros biztosítja.

Az exportőri feladatokat Kelet-Európa legnagyobb vasúti eszköz gyártója, az orosz-francia tulajdonban álló Transmashholding magyarországi leányvállalata, a Transmashholding Hungary Kft. látja el, így a magyar áru- és szolgáltatásexport megvalósulása mellett a megállapodás jelentős járműgyártási kapacitás létrehozását is Magyarországra vonzza. A létrejövő beruházásokkal Magyarország felkerül a vasúti járműgyártó ipar világtérképére, melynek hosszú távú pozitív nemzetgazdasági hatásai túlmutatnak a kereskedelmi- és a kapcsolódó hitelügylet által lefedett kivitelezési időszakon.

Az 1300 vasúti kocsi előállítása által képviselt, 1 milliárd eurót meghaladó beruházási érték finanszírozásának feltétele az 50 százalék feletti magyar tartalom teljesítése  - a tervek szerint az ügylet keretében 674 darab, magyar származási bizonyítvánnyal rendelkező vasúti kocsi kerülhet legyártásra Magyarországon és szállításra Egyiptomba.

A 2020 második felétől teljesítendő folyamatos szállításhoz szükséges pénzügyi feltételeket a megrendelő Egyiptomi Államvasutak részére, az orosz Roseximbank társfinanszírozása és EXIAR viszontbiztosítása mellett, az EXIM intézménypáros biztosítja. A teljes ügyletre vonatkozóan Egyiptom Pénzügyminisztériuma által kibocsátott szuverén garancia szolgál biztosítékul.

A Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) és az Orosz Exporthitel és Befektetés Biztosító Ügynökség (EXIAR) kölcsönös viszontbiztosításról szóló keretmegállapodásának aláírására Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019. október 31-ei, hivatalos magyarországi látogatásának keretében került sor. Az EXIM és az EXIAR a saját országaik exportőreinek üzleti aktivitásának előmozdítását és a harmadik országokkal folytatott kereskedelmének bővítését tűzték célul a megállapodással. A nemzetközi kereskedelemben a teljeskörű finanszírozási csomagok a versenyképes üzleti ajánlatok elválaszthatatlan részét képezik, így az EXIM nyújtotta komplex pénzügyi rendszer globális mércével mérve is versenyképes hátteret biztosít a magyar vállalkozások számára.

A kereskedelmi megállapodás és a hozzá kapcsolódó, Magyarország területén megvalósítandó beruházások nemzetgazdasági jelentősége a teljes export-értékláncot élénkíti, így a beszállítói potenciállal bíró vagy az ahhoz való csatlakozást ambicionáló kis-és középvállalati szegmens fejlődését, további növekedését is előmozdítja.

1065 Будапешт, ул. Надьмезё д.46-48. Тел.: +36 (1) 374 9100, +36 (1) 374 9200, Факс: +36 (1) 269 1198 Электронный адрес: exim@exim.hu